Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Европа

Швейцария отхвърли отмяната на споразумението с ЕС за свободно движение на хора

Около 68% от 2,1 милиона чужденци, живеещи в страната през 2019 г., са граждани на ЕС, както и на Исландия, Норвегия и Лихтенщайн

Швейцария отхвърли отмяната на споразумението с ЕС за свободно движение на хора

Снимка: Getty

Швейцарските гласоподаватели са отхвърлили с огромно мнозинство опита на дясната партия да отмени пакта, позволяващ свободното движение на хора от Европейския съюз (ЕС), показват прогнозните резултати от референдума, който се провежда днес, на радио SRF.

Швейцарската народна партия (SVP) обяви референдум за споразумението с ЕС - гласуване, което се счита за важен тест за отношението към чужденците, които съставляват една четвърт от населението на алпийската страна, пише британският в. Guardian.

Медията заяви, че прогнозата и, базирана на частични резултати от плебисцита в неделя, показва, че предложението е отхвърлено с 63% гласа „против“ и 37% „за“.

SVP - най-голямата партия в парламента на Швейцария, настоя да си върне контрола върху имиграцията, повтаряйки някои от аргументите, използвани от политиците за Brexit в навечерието на излизането на Великобритания от ЕС.

Партията рисува мрачна картина на прилив на млади чужденци, които изтласкват по-възрастните швейцарци от пазара на труда, водят до оскъпяване на жилищата, до пренаселване на училищата и транспорта и развихряне на строителство.

Противниците заявиха, че планът би отнел на бизнеса възможността да се ползва от квалифицирани работници, както и ще наруши споразумения, които подобряват достъпа на Швейцария до единния пазар на ЕС.

Според системата на пряка демокрация в Швейцария референдумът можеше да принуди правителството да анулира споразумението с ЕС, да прекрати свободното движение на хора и стоки и да доведе до прекратяването на други двустранни пактове относно сухопътния и въздушния транспорт, обществените поръчки, техническите бариери пред търговията и научните изследвания.

Около 68% от 2,1 милиона чужденци, живеещи в Швейцария през 2019 г., са граждани на ЕС, както и на Исландия, Норвегия и Лихтенщайн - останалите членове на Европейската асоциация за свободна търговия (ЕАСТ), която включва Швейцария. Повече от 450 000 швейцарци живеят в блока.

По статията работи: Миглена Иванова

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Европа
Енергийната трансформация на Гърция засега прави цената на тока по-ниска